Tier 1 solarni paneli? Što je to?

Conversio Solar, 12. 2. 2024. – Odabir kvalitetnih solarnih panela je izuzetno bitan kod planiranja vaše buduće solarne elektrane. Bitno je odabrati učinkovite, pouzdane i trajne solarne panele. Uz dugogodišnju garanciju i podršku u suradnji s partnerom za kojeg ste se odlučili.
U zadnje vrijeme ljudi nas često traže “Tier 1” solarne panele. Pitaju jesu li Vaši paneli na Tier 1 listi? Kad ih ljubazno pitamo da li znaju što znači Tier 1 lista solarnih panela, obično je odgovor, da im je netko preporučio odabir solarnih panela s te liste, da su najkvalitetniji. Već letimični pogled na Tier 1 listu (koja se može pronaći na internetu), pokazuje da na istoj nema nekih od najvećih svjetskih proizvođača:

 • Luxor
 • Panasonic
 • Norsk Solar
 • Bauer Solar
 • Maxeon

… i mnogih drugih, što zbunjuje kupce. Također na društvenim mrežama i forumima, različiti ponuđači hvale “najkvalitetnije” solarne panele: “Samo Tier 1”.

BloombergNEF Tier 1 Solar Module Maker Methodology

Kako bi naše korisnike pravilno informirali idemo objasniti što znači Tier 1 lista proizvođača solarnih panela. Bloomberg, kao cijenjena analitička kuća izdaje kvartalna izvješća s popisom proizvođača solarnih panela koji nemaju problema s financiranjem, stabilnošću, nepodmirenim obavezama i slično. Kako sami to kažu engleski “bankable”. U naravi da je dobavljač stabilan. I od liste za prvi kvartal 2024, da je isporučio minimalno 5 MW solarnih panela. Što svakako ima smisla.

U Bloombergovom pojašnjenju metodologije striktno je navedeno, da se listu ne koristi kao bilo kakvo mjerilo kvalitete panela (eng. citat: “do not use this list as a measure of quality”) i upućuju na neovisne savjetnike za konkretnu tehničku primjenu.
Izvor originala: https://assets.bnef.com/public/tiering/solarmodules.pdf

Za one koji žele više informacija jedan osvrt kolega iz branše:
https://www.solarwholesale.com/the-truth-about-tier-1-solar-modules/

Tier 1 lista solarnih panela

Bloomberg naplaćuje svoje analize, no na internetu se može pronaći više neslužbenih izvora aktualne Q1 2024 “Tier 1” liste.
Primjer 1:
https://solarpoweredblog.com/which-solar-panel-brands-are-tier-1

Primjer 2:
https://elalmacenfotovoltaico.com/blog/detail/listado-paneles-solares-tier-1-2024.html

Kao što vidite, ovo su “neslužbene” liste…i čak nisu ni identične. S toga budite oprezni, na internetu ima jako puno “šuma”. Također, imate puno tekstova gdje se spominju, Tier 2 ili Tier 3… koji ne postoje, Bloomberg je to jasno rekao.

Koje panele odabrati?

Sad kad smo razjasnili smisao Tier 1 specifikacije, što odabrati? Ako je proizvođač panela na Tier 1 listi, svakako ne odmaže, dapače, ali ne znači da je panel kvalitetan ako je na toj listi.


Vodite se klasičnim pitanjima:

 • koliko godina je proizvođač prisutan na tržištu
 • reference proizvođača
 • koliko isporučuje solarnih panela
 • da li prati najnovije tehnološke standarde i da li razvija nove modele (trenutno oko 22% učinkovitosti)
 • garancija
 • neovisne recenzije
 • i najbitnije: Odaberite kvalitetnog i pouzdanog lokalnog partnera za suradnju. On je prvi kontakt ako budete trebali podršku ili garanciju.

Conversio Solar je dio austrijske grupacije conversioenergie.at koja je isporučila preko 2500 solarnih elektrana u 7 zemalja Europe. Preko 110 MW ukupnog kapaciteta. Za sve upite kontaktirajte naše prodajne specijaliste.

Napomena: svi brendovi i zaštitni znakovi su navedeni kao ilustracija. Svi linkovi su javno dostupni i kompletno preneseni u cilju točnog informiranja