Sve o poticajima za fotonaponske elektrane

Conversio SOLAR, 6. 12. 2023. – Obnovljivi izvori energije, s posebnim naglaskom na sunčevu energiju, postaju temelj naše održive budućnosti. Fotonaponske elektrane, predstavljaju najpouzdaniji i najsigurniji način pretvaranja sunčeve energije u električnu energiju. Sada su dostupne širokom krugu ljudi zahvaljujući jednostavnosti tehnologije (bez pokretnih dijelova, bez termičkih sklopova…) uz dostignuti nivo tehnologije i niske troškove realizacije.

Poticaji za obiteljske kuće 2023 (EnU-4/23)

Vlada, usklađujući se s inicijativama EU, pruža značajne poticaje za ugradnju fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je najnoviji Javni poziv s ciljem povrata do 50 % prihvatljivih troškova ugradnje.

Ovaj poziv je namijenjen vlasnicima obiteljskih kuća koji žele proizvoditi vlastitu električnu energiju putem fotonaponskih elektrana na svojim krovovima ili pomoćnim građevinama koje se nalaze uz obiteljsku kuću. Fond će pokriti do 50% opravdanih troškova projekta, s dostupnim sredstvima od 12.425.000 eura. Javni poziv otvoren je do kraja godine ili do iskorištenja sredstava. Na isti se prijaviti mogu isključivo fizičke osobe, tj. vlasnici obiteljskih kuća, koji su u trenutku puštanja fotonaponske elektrane u pogon u njima imali prebivalište. Stupanj korisnog djelovanja ugrađenih fotonaponskih modula mora biti najmanje 18 %. Moduli koje isporučuje Conversio Solar imaju minimalno 20 % učinkovitosti.

Sredstva su dostupna za elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon tijekom 2023. godine (od 1. siječnja), a kreću se najviše do 50 % opravdanih troškova projekta, odnosno u visini od 600 eura po kW nazivne snage ugrađene fotonaponske elektrane. Javni poziv će za prijave biti otvoren do kraja godine ili do iskorištenja predviđenih sredstava. Ona u prvom valu iznose 12.425.000 eura, a prema potrebi će se osigurati i dodatna sredstva. Novac za ovaj projekt osiguran je Zakonom o provedbi Uredbe Vijeća EU o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije.

Poticaji za 2024. – Zeleni trend se nastavlja

Za one koji ne mogu sudjelovati u ovom natječaju, dobra vijest je da će Fond nastaviti s financiranjem ugradnje sustava obnovljivih izvora energije (OIE) i tijekom 2024. godine. Program za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijedan 120 milijuna eura obuhvaća i sufinanciranje ugradnje fotonaponskih elektrana, s postotkom sufinanciranja od 50 %, isti kao i u aktualnom pozivu.

Ako želite iskoristiti ove povlastice i pridonijeti svojoj sigurnoj budućnosti, kontaktirajte nas!
Naši stručnjaci stoje vam na raspolaganju kako bi vas proveli kroz proces od početka do realizacije, čineći vaš dom energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim.

Iskoristite ovu priliku da postanete dio zelene budućnosti i ostvarite značajne uštede uz pomoć fotonaponskih elektrana. Obratite nam se danas i pokrenite put prema održivom sutra.

Što se sve može sufinancirati?

Prihvatljivi i opravdani troškovi po ovom Pozivu su troškovi izvođenja radova, što uključuje nabavu i ugradnju sustava i opreme:

  • fotonaponski solarni paneli, njihovi nosači (potkonstrukcija), pretvarači (inverteri), DC i AC razvodno kabliranje,
    regulacijska, mjerna i oprema za prikupljanje i prikazivanje podataka,
  • oprema obračunskog mjernog mjesta,
  • ostala oprema za pravilan i siguran rad sustava,
  • građevinski radovi nužni za ugradnju navedene opreme (provođenje kabela, betoniranje postolja i sl.),
  • gromobranska instalacija FN elektrane.

Svu opremu i instalaciju izvodi Conversio SOLAR Energy d.o.o. Pojednostavili smo našu dokumentaciju kako bi se što jednostavnije mogli prijaviti na buduće natječaje.

Obratite nam se bez obaveze.

Upoznajte nas. Pitajte nas. Tu smo da Vam isprojektiramo i instaliramo najoptimalniji sustav po Vašim željama i potrebama: