Solarna elektrana? Praktični savjeti kod odabira

Conversio Solar, 10.11.2023. – ulaganje u solarnu fotonaponsku elektranu je trenutno jedna od najboljih investicija. Odličan potez neovisno da li elektranu radite kao privatna osoba, tvrtka, OPG ili jedinica lokalne uprave. Budući da čitate ovaj tekst već imate svoje razloge zašto razmišljate o solarnoj elektrani, no u moru informacija ima i dosta “šuma”. Važno je dobro se informirati i upoznati sa svim detaljima vezanim uz solarnu energiju. Kažu da detalji čine razliku. Fotonaponsku elektranu radite za 30 ili čak više godina. Upravo ovdje imamo par stvari koje se često previde a jako su bitne za dugoročan i siguran rad Vaše solarne elektrane.

Praktični savjeti

1. Dobro se informirajte: Prije nego što krenete u investiciju, važno je educirati se o solarnoj energiji, specifičnostima sistema, poticajima i mogućnostima koje pruža. Porazgovarajte sa potencijalnim izvodjačima. Što bolje razumijete proces, lakše ćete donijeti ispravne odluke. Ne donosite odluke na brzinu.

2. Odabir pouzdane tvrtke: Izbor iskusnog izvođača ključan je za uspješnu investiciju. Birajte tvrtku koja ima dugogodišnje iskustvo, vlastite stručnjake za projektiranje i izvedbu te bogatu referentnu listu završenih projekata. Također, važno je da tvrtka pruža i servisne usluge nakon isteka garancije. Posjetite izvođača, da vidite s kim radite, koliko je posvećen sustavima solarne energije. Koliko ulaže u vlastiti razvoj i što planira raditi u budućnosti. 

3. Komunikacija s izvođačem: Kvalitetan izvođač će biti uvijek dostupan za vaša pitanja i nedoumice. Odabrana tvrtka treba biti spremna objasniti vam sve prednosti i izazove, voditi vas kroz proces investicije te ponuditi rješenje prilagođeno vašim potrebama. Kvalitetan partner će uvijek pronaći vremena za klijenta, jer ako komunikacija zapinje već u startu, zamislite što će se dogoditi kad se pojavi neki problem?

4. Zašto investirati? Zašto je investicija u solarnu elektranu dugoročno izuzetno isplativa? Puno je razloga, evo samo nekih:
– ulažete u vlastitu energetsku neovisnost
– cijena energije će samo rasti, a Vi na ovaj način osiguravate gotovo besplatnu energiju nakon otplate fotonaponskog sustava
– sigurna investicija, ak ulažete u banku ili neki investicijski produkt, često gledamo kak isti propadaju. Solarnu elektranu Vam nitko ne može ukrasti, i ista će nastaviti raditi dok god ima sunca.
– cijela investicija je kod Vas, pod Vašom kontrolom, ne ovisite ni o kome
– inflacija obezvrijedjuje naš novac, a investicija u solarni sustav Vas štiti od inflacije
– na solarne elektrane nema PDVa. PDV stopa 0%. Nema puno stvari koje možete kupiti bez PDVa.
– poticaji za energetsku učinkovitost

5. Kako investirati? Razmotrite na koji način želite investirati – kao privatna osoba, tvrtka ili OPG. Trenutno, male “kućne” solarne elektrane su najisplativije i najjednostavnije za realizaciju, posebno zbog povlastica koje trenutačno vrijede, uključujući i činjenicu da se PDV ne plaća na solarne elektrane. Naši specijalisti će Vam uvijek promptno i stručno odogovoriti na sve vaše upite.

6. Brza realizacija projekta: Imajte na umu da je solarna elektrana kompleksan sustav te da realizacija istog ovisi i o promptnosti i mogućnosti priključka HEPa. Planirajte svoje vrijeme sukladno ovom vremenskom okviru. Kroz svo to vrijeme će Vas izvođač informirati o svim fazama realizacije.

Tehničke značajke

Solarni sustav radite za dugi vremenski period i bitno je u startu napraviti tehničke pretpostavke za dalje proširenje i prilagodbu novim elementima koji dolaze.

1. Modularna solarna elektrana sa optimizatorima: Jedino na ovaj način možemo osigurati maksimalnu učnkovitost svakog solarnog panela. Preferirajte modularne solarne elektrane koje omogućuju dogradnju baterijskog sustava. Ovaj pristup omogućuje veću fleksibilnost i bolje upravljanje proizvodnjom i potrošnjom električne energije. Pogotovo u budućnosti. Danas imamo zaštićeni paritet omjera cijene isporučene i preuzete energije. Već danas u dijelu Europe (Skandinavija), otkupna cijena je 80% niža od one koju preuzimate. Zato se isplati dograditi kvalitetan baterijski sustav i trošiti proizvedenu energiju kad Vam je to potrebno.

2. Kvalitetne komponente: Kvaliteta komponenti je ključna za dugotrajnost i učinkovitost solarnog sistema. Odaberite pouzdane komponente koje će osigurati dugi vijek trajanja vaše solarne elektrane. 30 godina je puno vremena, i samo kvalitetne komponente jamče stabilan i dugotrajan rad.

3. Koliku elektranu odabrati?  Ako radite elektranu za vlastite, privatne potrebe ili potrebe Vaše tvrtke, najbolje dimenzionirati sustav adekvatan vašoj trenutnoj potrošnji. Trenutno važeća zakonodavna regulativa, favorizira upravo taj pristup. I naravno odaberete modularni sustav koji ćete kasnije moći nadograđivati na način koji Vama odgovara.

4. Praćenje i monitoring. Vodite računa da nećete uvijek biti kod Vašeg fotonaponskog sustava. S toga je jako bitno da uvijek imate kontinuirano online praćenje i monitoring potrošnje Vašeg objekta i proizvodnje Vaše solarne elektrane.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, slobodno se obratite našem timu stručnjaka. Nazovite nas bez obaveze i dajte nam priliku da vas uvedemo u svijet solarnih elektrana uz najpovoljnije cijene i najprofesionalniji pristup. Vaša odluka za investiciju u solarnu elektranu neka bude čvrsta i sigurna, jer ćete tako dugoročno uživati u koristima obnovljive energije.