Solarna elektrana i grijanje

Conversio Solar, 22.1.2024. – Često možemo pročitati različite tekstove o solarnim elektranama i grijanju kuće (zgrade). U kombinaciji se često spominju izrazi toplinska pumpa ili dizalica topline. Što je to? Da li se isplati? Kako radi? U ovom tekstu ćemo obraditi navedenu tematiku i kao i ostali tekstovi iz ove rubrike su namjenjeni da Vam odgovore na sva Vaša pitanja i pomognu oko odluka pri odabiru i nabavi solarne elektrane.

Toplinska pumpa, što je to?

Prvo idemo u najkraćim crtama pojasniti  što je to toplinska pumpa (dizalica topline). Najjednostavnje rečeno, “obrnuti frižider”. Dakle sustav prikplja toplinu iz okoline (zraka, vode ili tla), sustavom kompresije i promjenom tlaka prijenosnog medija zagrijava željeni prostor.
Pogledajte odličan video koji u samo 4 minute sve objašnjava: 


Dizalice topline (toplinske pumpe) su izuzetno ekonomične, i imamo nazivni koeficjent učinkovitosti COP, koji je primjerice za dizalice topline (preuzimanje iz zraka) 3.2 do 4.2. To u naravi znači da za 1kW utrošene energije dobijemo 3.2 do 4.2 toplinske energije.

Idealna kombinacija

Većina instaliranih solarnih elektrana je projektirana da elektroenergetsku mrežu koristi kao “bateriju”. Znači uz dvosmjerno brojilo, ljeti kad imamo puno više sunčanih dana i kad je sunce u idealnoj poziciji, solarna elektrana proizvodi više struje nego što trošimo.Zimi je situacija obrnuta, manje je sunca i ako se grijemo “na struju”, trošimo više nego što proizvodimo.


Budući da se radi godišnji obračun proizvodnje/potrošnje, uz dobro dimenziniran sustav, uvijek ćemo biti na “nuli”. Uz korištenje toplinskih pumpi (dizalica topline), grijanje za Vas zbilja može biti besplatno. U narednim tekstovima ćemo se pozabaviti pravilnim dimenzioniranjem Vaše solarne elektrane.
Nadam se da smo uspjeli približiti i pojasniti kako solarnu elektranu iskoristiti i za grijanje, a za sve detalje i upite se obratite našim Conversio specijalistima. Ponuditi ćemo Vam najbolje rješenje i najpovoljniju cijenu, sukladno Vašim potrebama.