Poticaji, subvencije i natječaji za sufinanciranje solarnih elektrana

Conversio Solar, 17. 3. 2024. – Kad govorimo o obnovljivim izvorima energije, pogotovo solarnim elektranama uvijek se spominju poticaji, subvencije, natječaji. Država na različite načine pokušava olakšati nabavu i instalaciju solarnih elektrana, učiniti ih pristupačnijim, povoljnijim i dostupnijim. Danas većina solarnih elektrana koja se ugrađuje pokrivena je s minimalno 50% poticaja, tako da u naravi plaćate samo polovicu realne vrijednosti investicije. Postoje subvencije na više razina, od financijskih (PDV), državnih (FZOEU) do poticaja županija i lokalnih struktura vlasti.
Vrijedno je istaknuti da sustavi prijave na poticaje postaju sve jednostavniji. Ne treba Vam više 25 papira i dokaza, već je dovoljno ispuniti uistinu razumne preduvjete i sve se lako obavi elektronički, bez čekanja u redovima i provlačenja kroz “šaltere”.

PDV

Ono što često zaboravljamo da je sve vezano za solarne elektrane oporezivo po povlaštenoj stopi poreza na dodatnu vrijednost od 0% (NULA %). Znači na solarne elektrane ne plaćate 25% PDV-a kao na svu drugu robu. Nije malo. Da se država nije odrekla ovog poreza solarnu elektranu od 10000 EUR bi plaćali 12500 EUR. Zbilja lijepa ušteda.

Državni poticaji

Protekli tjedan smo imali Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća LINK: https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=225
Gdje je podijeljeno 120 milijuna EUR-a u samo 24 sata. Preko 11000 zainteresiranih sudionika. U istom su se mogle sufinancirati i solarne elektrane u iznosu od 50% investicije.
Prošle godine je u 11. mjesecu izašao natječaj gdje je država sufinancirala ugradnju solarnih elektrana instaliranih i puštenih u pogon u 2023.godini. https://www.fzoeu.hr/hr/nacionalni-javni-pozivi-i-natjecaji/1367 Krajem ove godine očekujemo sličan natječaj.

Poticaji županija i lokalne uprave

Mnogi gradovi i županije su prepoznale potencijal solarne energije, i odlučile pomoći svojim građanima da instaliraju sustave obnovljivih izvora. Iz dana u dan imamo nove natječaje i subvencije, i samo treba pratiti objave lokalne uprave, ili nas kontaktirati, jer naši prodajni specijalisti redovito prate sve najave i objave.

Trenutno aktivni natječaji:
Grad Rijeka:
https://www.rijeka.hr/javni-poziv-za-sufinanciranje-krovnih-fotonaponskih-elektrana-na-obiteljskim-kucama-na-podrucju-grada-rijeke/
Grad Labin:
https://labin.hr/javna-nabava-i-natjecaji/natjecaj/javni-poziv-za-sufinanciranje-izrade-projektne-dokumentacije-opremu-i-radove-za-suncane-elektrane-za-proizvodnju-elektricne-energije-u-kucanstvima-na-podrucju-grada-labina-u-2024-godini
Zadarska Županija
https://www.zadarska-zupanija.hr/natjecaji-i-javna-nabava/potpore-i-priznanja/aktivni-natjecaji
Grad Križevci
https://krizevci.hr/dokumenti/poticanje-energetske-ucinkovitosti/
Općina Omišalj
https://omisalj.hr/obavijesti/post-235

Dakle, samo treba pratiti, natječaja je sve više, jer iste su već imali: Vukovar, Medulin, Pazin, Kastav, Crikvenica, Vojnić, Umag, Varaždinska Županija, itd…

Na kraju, kad sve zbrojimo, uz malo truda i angažmana zašto ne uzeti solarnu elektranu na koju “ne plaćate” PDV, i koju Vam država sufinancira s 50% iznosa. Ulažete u svoju budućnost, sve imate pod kontrolom (solarna elektrana je na Vašoj kući), nitko Vam ne može ukrasti istu. Ne dajete svoje novce u neki fond ili banku, koja bi mogla propasti. U vrijeme inflacije, investirali ste u sustav koji Vam štedi novac danas, i u budućnosti. Vaša investicija je zaštićena od inflacije, a porastom cijena energije, vrijednost i prinosi samo rastu.

Kad je najbolje investirati u solarnu elektranu?

Jučer,… a drugo najbolje vrijeme je: danas. Obratite se našim prodajnim stručnjacima u Conversio Solar koji će vam ponuditi najpovoljnije rješenje točno skrojeno po Vašim potrebama i željama. Savjetovati Vas i pomoći Vam u odlukama oko odabira (klasični ili hibridni sustavi s baterijama). Voditi Vas kroz cijeli proces i omogućiti Vam da brzo postanete vlasnik svoje solarne elektrane.