Obnovljivi izvori energije su naš jedini izbor u budućnosti

Conversio SOLAR Energy, 9.10.2023. – Obnovljivi izvori energije su naš jedini izbor u budućnosti. Energija koju dobivamo iz obnovljivih izvora ne uništava naš okoliš, a sam naziv nam govori da se radi o neiscrpnim (obnovljivim) izvorima. To može biti solarna energija, energija vjetra, energija plime i oseke, geotermalna ili hidroelektrana. Zanima nas iskorištavanje energije sunca, i u ovom tekstu ćemo malo detaljnije objasniti osnove.

Što je solarna elektrana?

Postrojenje koje koristi sunčevu energiju za proizvodnju električne ili toplinske energije. Ove elektrane imaju ključnu ulogu u tranziciji prema održivim i čistim izvorima energije jer su jednostavne, prilagodljive i mogu se dimenzionirati prema mogućnostima implementacije.


Vrste solarnih elektrana:

Fotonaponski (PV – photovoltaic) solarni sustavi: Ovo su najčešći tipovi solarnih elektrana. PV sustavi koriste solarnu energiju za proizvodnju električne energije. PV ćelije, koje su obično izrađene od silicija, pretvaraju sunčevu svjetlost u električnu energiju. Te ćelije grupiraju se u module i postavljaju na krovove zgrada, kuća ili na tlo, u solarna polja. PV solarni sustavi mogu se instalirati i za manje projekte, kao što su solarni stupovi ulične rasvjete ili reklamni paneli.
Solarne termoelektrane: Ovi sustavi koriste toplinu sunca za proizvodnju električne energije. Postoje dvije glavne vrste termo solarnih elektrana:
Parabolični sustavi: Koncentrirane sunčeve zrake usmjeravaju se pomoću zrcala prema cijevima s tekućinom koja apsorbira toplinu. Ta se toplina koristi za proizvodnju pare, koja potom pokreće turbine i proizvodi električnu energiju.
Solarni tornjevi: velika zrcalna polja usmjeravaju sunčevu svjetlost prema vrhu tornja. Na vrhu tornja nalazi se prijemnik koji apsorbira toplinu i koristi je za stvaranje pare i pokretanje turbina.
3. Koncentrirani solarni fotonapon (CPV): Ova tehnologija koristi leće ili zrcala za koncentriranje sunčeve svjetlosti na manji broj fotonaponskih ćelija. To povećava učinkovitost i smanjuje potrebnu površinu za ugradnju fotonaponskih ćelija.

Danas su najzastupljenije fotonaponske solarne elektrane, a naša grupacija do sada je postavila preko 2500 takvih sustava. Fotonaponske elektrane mogu se instalirati konkretno na postojeće objekte (kuće, zgrade, industrijski objekti…) ili se namjenske solarne elektrane (obično većeg kapaciteta) mogu graditi na kopnu ili vodi.

Vrste fotonaponskih solarnih elektrana

Prema potrebama i mogućnostima, a znajući da se energija teško skladišti, razlikujemo:

1. On-Grid sustavi. Najčešće instaliran, a namijenjen malim i srednjim korisnicima. Najpovoljniji učinak fotonaponske elektrane jer ne zahtijeva posebne baterijske (ili druge) sustave za pohranu energije. Korisnik jednostavno dobiva “dvosmjerno” brojilo, koje bilježi i potrošnju i proizvodnju u odnosu na distribucijsku mrežu. Na kraju obračunskog razdoblja, kada se podvuče “crta”, točno se vidi je li korisnik proizveo više energije u odnosu na svoje potrebe ili je istu primio iz distribucijske mreže. Ovaj sustav je osmišljen kako bi korisnicima omogućio isporuku proizvedene električne energije u distribucijsku mrežu za potrebe drugih korisnika tijekom sunčanih dana ili kada imaju manju potrošnju. A noću ili za kišnih dana uzeti iste iz distribucijske mreže za svoje potrebe.

2. Off-Grid sustavi. Sustavi koji uz proizvodni dio imaju i posebne sustave (najčešće baterije) koji pohranjuju proizvedenu energiju. Takvi se sustavi najčešće koriste na lokacijama gdje korisnik želi biti potpuno autonoman u odnosu na distribucijsku mrežu, proizvoditi i koristiti vlastitu električnu energiju. Takvi sustavi imaju višu cijenu zbog baterijskih sklopova, ali se često nameću kao jedinstveno rješenje.

3. Hibridni sustavi. Često korištena opcija u posljednje vrijeme. Imamo sustav koji je kombinacija gore navedena dva tipa fotonaponskih elektrana. To znači da Korisnik ima vlastite baterijske module za skladištenje električne energije, a višak proizvedene energije predaje u distribucijsku mrežu. Na taj način ima potpunu autonomiju u slučaju “nestanka struje”, a ujedno opskrbljuje višak proizvedene električne energije

4. Proizvođači – investitor ne koristi proizvedenu energiju za vlastitu potrošnju, već samo ima proizvodnu solarnu elektranu namijenjenu proizvodnji električne energije. Takvi sustavi su obično većeg kapaciteta od 50 kW do mega elektrana koje proizvode po nekoliko GW. Trenutno je najveća solarna elektrana u Indiji i trenutno proizvodi 2,25 GWh


Popis 5 najvećih solarnih elektrana na svijetu možete pronaći na LINKU.

Broj instaliranih solarnih panela svake se godine u svijetu poveća za oko 20%.

Obratite nam se bez obaveze.

Upoznajte nas. Pitajte nas. Tu smo da Vam isprojektiramo i instaliramo najoptimalniji sustav po Vašim željama i potrebama: