Monitoring, podešavanje i daljinska kontrola solarnih elektrana

Conversio Solar, 19. 2. 2024. – moderne solarne elektrane su sofisticirani sustavi gdje ugrađena elektronika upravlja svim procesima i maksimalno optimizira učinkovitost elektrane. Omogućava nam da imamo monitoring proizvodnje i isporuke energije, funkcionalnost svih sustava i da na vrijeme uočimo potencijalne probleme. Naravno ako koristimo kvalitetne pretvarače (invertere) i ostalu opremu sve to možemo pratiti i raditi “online”. Ne samo vršiti monitoring, već pratiti, podešavati i unaprijeđivati funkcionalnost solarne elektrane. Današnji pretvarači omogućuju i online dogradnje upravljačkih programa kako što bolje i sigurnije koristili našu elektranu. Ako imamo hibridni sustav s baterijskim sklopom, uvijek možemo pratiti napunjenost i učinkovitost baterijskog dijela. Ako solarna elektrana zauzima različite strane krova nakon početnog puštanja u pogon stručnjaci će lako podesiti rad optimizatora ovisno o osunčanosti pojedinih segmenata. Neki od premium pretvarača koje možemo preporučiti: SolarEdge, Huawei, SMA, Fronius…

Smart Metar

Elektronički uređaj koji ugrađujemo uz našu solarnu elektranu. Isti nam služi za konstantno online praćenje proizvodnje, isporuke ili potrošnje električne energije. Isti mjeri i ostale parametre, i naravno radi nam točnu statistiku proizvodnje solarne elektrane. U svakom trenutku putem interneta uvijek možemo vidjeti koliko struje proizvodimo, koliko trošimo i koliko isporučujemo opskrbljivaču. S istim ćete uvijek znati točan izračun preplate ili plaćanja prema vašem opskrbljivaču.
Za više pogledajte na: https://support.solarquotes.com.au/hc/en-us/articles/5965519087247-What-is-a-solar-smart-meter-Do-I-need-one

Da li sve solarne elektrane ovo imaju?

Nažalost nemaju. Zato je bitno da se odlučite za kvalitetnog dobavljača i kvalitetnu opremu. Samo kvalitetni premium pretvarači i ostala oprema imaju ove mogućnosti.
Naravno, kad se odlučite za kvalitetne komponente Vaše solarne elektrane, iste su se pokazale dugoročno pouzdanim i nemate potrebe za izvanrednim servisima i popravkama. Solarnu elektranu radite za 30 godina, i nemojte radi “uštede” od par sto Eura kasnije plaćati izlaske servisera i popravke. Rad stručnjaka postaje sve skuplji i sigurno je bitno jednostavnije da solarnu elektranu možete održavati daljinski, preduhitriti eventualne probleme. Ako je potrebno napraviti i novi “update” software-a… a sve to bez izlaska na teren.

Conversio solarne elektrane

Budući da uvijek nudimo najkvalitetniju i najpovoljniju opremu, sve naše elektrane imaju mogućnost daljinskog monitoringa, podešavanja, “update-a” softvera i ostalih funkcija. Uz sve elektrane ugrađujemo i smart metar sustave za praćenje proizvodnje i isporuke. Naši specijalisti svakodnevno provjeravaju trenutnu funkcionalnost svih isporučenih elektrana, po svim parametrima bitnim za rad.


Za sve dodatne upite i konzultacije naši specijalisti su Vam na raspolaganju.

Obratite nam se bez obaveze.

Upoznajte nas. Pitajte nas. Tu smo da Vam isprojektiramo i instaliramo najoptimalniji sustav po Vašim željama i potrebama: