Kriteriji kod odabira solarne elektrane: Izvođači

Conversio Solar, 18.12.2023. – u prošlom dijelu smo detaljno opisali zašto su bitne kvalitetne komponente i na što paziti pri odabiru komponenti za solarnu elektranu. Tekst možete pronaći ovdje. Kada je riječ o ulaganju u solarne elektrane, informiranje i odabir pravog izvođača igraju ključnu ulogu u osiguravanju uspješnog projekta. Solarne elektrane su dugoročna investicija, a odabir pouzdanog partnera s višegodišnjom tradicijom iznimno je važan.

Karakteristike dobrog izvođača

Na tržištu postoje desetine izvođača, i svi nude “najbolje”, najbrže”, “najjeftinije”…. Kako odabrati pravog sigurnog i pouzdanog partnera? Kao investitor prvo se dobro informirajte na internetu, istražite, usporedite. Samo na našoj stranici imate nekoliko tekstova o različitim aspektima solarnih elektrana. Razmislite o svojim potrebama i ciljevima te se educirajte o  solarnim sustavima. Nakon toga, zatražite ponude od nekoliko različitih izvođača kako biste usporedili cijene i uvjete. Držite se one stare narodne izreke “Nema loših pitanja, samo mogu biti loši odgovori”. Pitajte, nazovite, proučite forume.
Evo nekoliko trikova i ključnih kriterija koje trebate uzeti u obzir kako biste odabrali najboljeg izvođača.

1. Iskustvo na tržištu
   Jedan od najvažnijih kriterija je iskustvo izvođača. Važno je odabrati tvrtku koja je dokazala svoju stabilnost na tržištu. Tražite tvrtku koja ima minimalno pet (5)  godina iskustva u solarnoj industriji. To jamči da je tvrtka etablirana i vjerojatno neće nestati preko noći.

2. Tim stručnjaka
   Solarne elektrane zahtijevaju timski rad. Odaberite izvođača koji ima tim stalno zaposlenih prodavača, projektanata i izvođača. “One man band” rješenja ne mogu ponuditi potrebnu stručnost i podršku.

3. Specijalizacija
   Ovdje je posvećenost ključna. Solarne elektrane se ne grade “uz put”. Trebate izvođača koji je isključivo posvećen ovom poslu, a ne onoga koji skače iz jednog sektora u drugi. Jučer je radio građevinsku elektriku, danas solarne elektrane, a sutra javnu rasvjetu. 

4. Komunikacija s prodajnim specijalistima 
   Aktivno razgovarajte s prodajnim specijalistima izvođača. Postavite im sva pitanja koja vas zanimaju i ocijenite njihovu stručnost i pristup. Stručni prodavač će vam pružiti jasne odgovore i iskoristiti vaš pitanje da izgradi povjerenje. Zatražite vrijeme za sebe i zakažite razgovor. 

5. Posjetite izvođača
   Inzistirajte da posjetite poslovni prostor izvođača. Pogledajte njihovu opremu i koliko su ozbiljni u svojim poslovnim namjerama. Ozbiljan izvođač će uložiti u svoj poslovni prostor, alat, opremu. 

6. Trajanje izgradnje
   Pitajte koliko dugo traje proces izgradnje solarne elektrane nakon potpisa ugovora. To će vam pomoći bolje planirati projekt i inzistirajte na točnom datumu kada će vaša elektrana postati  operativna.

7. Reference
   Provjerite radi li izvođač na inozemnim tržištima, jer to može biti velika prednost. Zatražite referentnu listu i provjerite zadovoljstvo drugih klijenata.
Pogledajte kako to izgleda kod jedne ozbiljne tvrtke.

Sve navedeno je izuzetno važno kako biste izbjegli potencijalne poteškoće i osigurali uspješan projekt solarne elektrane. Bitno je da vas kasnije ne bi “boljela glava”. Badava Vam dugogodišnja garancija, ako izvođač nestane sa tržišta. Ili ako jednostavno nema dovoljno ljudi da pošalje servisnu ekipu, ako je to potrebno. Ne žurite s odlukom, postavite sva potrebna pitanja i budite informirani investitor. Pouzdan izvođač je ključ vašeg uspjeha u svijetu solarnih elektrana.

Za sve detalje i ponude smo uvijek na raspolaganju. Naš moto: kvaliteta i isplativost je osnova na kojoj baziramo naš rad. Napraviti ćemo Vam ponudu skrojenu točno po Vašim potrebama i željama. Naša grupacija je do sad isporučila preko 2500 solarnih elektrana, tako da imamo kompletan “know-how” i rješenje “ključ u ruke”.