Kakvu solarnu elektranu odabrati?

Conversio Solar, 5. 2. 2024. – odlučili ste se za solarnu elektranu, odlično. Koju snagu odabrati? 4 kW, 5 kW, 8 kW, 10 kW… ili veću? Što je najbolje za mene? Kako odabrati optimalnu veličinu?

Površina krovišta za fotonaponske panele

Osnovni preduvjet je da imate dovoljno veliku površinu krovišta na koje planirate montirati fotonaponske panele. Kako smo u jednom od naših ranijih tekstova naveli za 1 kW solarne elektrane treba vam 4.5m2 (zaokružimo na 5) površine krovišta.

Geolokacija solarne elektrane

U istom tekstu smo detaljno objasnili na karti solarnog zračenja koliko sunčanog zračenja imamo u pojedinim regijama. Tako da u naravi solarna elektrana u Dalmaciji će davati više struje nego ona primjerice u Zagrebu. Jednostavno ima više sunčanih sati.

Položaj i orijentacija krovišta na koje se montira

Položaj krovišta, orijentacija i nagib. Idealna orijentacija je, smjer jug, sa cca 35% nagiba. Naravno paneli se montiraju i na ravni krov i na druge orijentacije ali tad projektni inženjeri uzimaju obzir manju iskoristivost.

Zasjenjenja i smetnje okolici

Ako imate visoko drveće u okolici, ili neku višu zgradu, koja u nekim trenucima zaklanja dio Vašeg krovišta i to treba uzeti u obzir kako bi se solarna elektrana optimizirala i prilagodila na postavke okoline.

Trenutna i planirana potrošnja

Jako bitan faktor. Iz nekoliko posljednjih računa lako ćete vidjeti koliko otprilike trošite električne energije mjesečno. To je već podatak na osnovu kojeg možemo dimenzionirati (uz gore navedene parametre) i preporučiti optimalnu solarnu elektranu za Vas. Cilj je da u godišnjem obračunu podjednako potrošite i proizvedete električne energije. Tad je vaš račun vrlo blizu nule. Budući da solarne elektrane za kućanstva distribucijsku mrežu koriste kao “spremište energije”, planiramo da u sunčanim danima proizvodimo više nego što trošimo kako bi noću, zimi i po kiši mogli trošiti proizvedeni “višak”. I na kraju imali besplatnu struju.


Sad kad znamo da možemo imati besplatnu struju, možemo povećati solarnu elektranu i planirati veću potrošnju. Otvara nam se mogućnost grijanja na struju. Toplinske pumpe (dizalice topline) smo posebno obradili u prethodnom tekstu: kao najučinkovitije sustave za grijanje. Ako investirate u wallbox sustav za punjenje elektrovozila, većinu gradskih vožnji ćete moći voziti besplatno.

Za sve dodatne informacije i upite naš tim stručnjaka Vam je na raspolaganju.