Da li se solarna elektrana isplati?

Prateći tekstove koji postoje o solarnim elektranama i godišnjoj proizvodnji istih nisam pronašao na jednom mjestu jednostavno objašnjenje za neke od najbitnijih parametara koji nam služe za odluku o investiciji u solarnu elektranu.

– Koliko sunčanih dana godišnje ima na mojoj lokaciji?
– Koliko solarna elektrana proizvodi godišnje kWh po 1 kW instalirane snage?
– Koliku snagu solarne elektrane da instaliram?
– Koliko m2 krovne površine je potrebno za 1 kW solarnih panela?

Karta solarnog potencijala (osunčanja)

Fotonaponski paneli učinkovito proizvode električnu energiju za vrijeme sunčanih dana. Broj sunčani dana u Hrvatskoj varira, što najbolje vidimo na karti solarnog potencijala Hrvatske. U naravi primjerice u Zagrebačkoj regiji imamo oko 1241 kWh/kWp godišnje. To znači da naša solarna elektrana ako bi bila snage 1 kW u Zagrebu može proizvesti oko 1241kWh električne energije u idealnim uvjetima.

Ako želite saznati točan potencijal za Vašu elektranu postoji odličan alat na kojem to možete vrlo jednostavno saznati: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/


Kolika snaga je potrebna za kućanstvo?

To ovisi direktno o vašoj mjesečnoj potrošnji. Pogledajte par posljednjih računa za struju. Prosječno srednje kućanstvo troši do 400kWh mjesečno. Na godišnjoj razini to je oko 4800kWh preuzete i utrošene električne energije. Ako bi željeli pokriti svoju potrošnju tu bi bila dovoljna elektrana od 4800 / 1241 = 3.87 kW (za Zagreb i okolicu). Lako izračunate po gornjim linkovima potencijal vaše lokacije. Radi gubitaka i eventualnog povećanja potrošnje idealna elektrana za Vas bi bila od 5 kW. Na današnjoj razini razvoja fotonaponskih solarnih panela za 1 kW snage je potrebno oko 4.5 m2 krovne površine. Radi postavljanja to možemo zaokružiti na 5m2. Znači za našu elektranu nam treba samo 25m2 krovne površine.

Za koliko će mi se isplatiti solarna elektrana?

To je pitanje svih pitanja. Svi želimo biti ekološki osviješteni, čuvati prirodu, ali ipak hajdemo vidjeti da li se to meni isplati? Trenutna povlaštena cijena električne energije za kućanstva, za jednotarifni model je oko 0.141 EUR/kWh. Inače točan obračun i usporedbu cijena operatera uvijek možete pogledati na besplatnom odličnom kalkulatoru cijena: https://mnalis.com/struja_cijene/


U obzir su uzete i mrežarine, i ostale naknade. Znači kod najpovoljnijeg operatera za 400 kWh mjesečne potrošnje bi platili 59 EUR. Godišnje za struju potrošimo 708 EUR. Ako znamo da solarnu elektranu od 4 kW u ekonomičnoj varijanti možemo trenutno dobiti za 5000 EUR i uz trenutno važeće poticaje od 50% ista nas ispada 2500 EUR. Znači investiciju smo potpuno otplatili za samo tri i pol godine. Fantastično! Nakon tri i pol godine struja nam je “besplatna”. Povećali smo vrijednost naše nekretnine. I da, kao što vidite možemo biti i ekološki osviješteni i uštedjeti! Da li znate neku drugu investiciju koja se otplati za tri i pol godine? Da li znate da energija svake godine poskupljuje?

Ako imate dovoljno krovne površine svakako predlažemo snažniju solarnu elektranu. Zašto? Pa primjerice ako kupite električni auto, zašto se ne bi besplatno vozili, i istog punili doma. Zašto se ne bi besplatno grijali uz toplinsku pumpu? Sad je pravo vrijeme da mislite na svoju budućnost, da si osigurate kvalitetnu solarnu elektranu, da ne plaćate skupu struju u budućnosti. Obratite se našim stručnjacima za sve detalje i podršku, pojasnit će Vam točno na Vašem primjeru, i uputiti u smjeru najpovoljnijeg rješenja.

Obratite nam se bez obaveze.

Upoznajte nas. Pitajte nas. Tu smo da Vam isprojektiramo i instaliramo najoptimalniji sustav po Vašim željama i potrebama: